Subject: 1 Bitkiler Hangi Hastaliklara çare Fri May 16, 2008 10:05 am
Kullanılan Kısmı: Arap tıp alimleri tarafından Avrupa'ya tanıtılan bu güçlü laksatifin tıp tarihindeki yeri 9. yüzyıla kadar uzanır.Özellikle Sudan ve Mısır'da Nil nehri kıyılarının yerli bitkisi olan c.senna Avrupa'lı bilimadamları öğrenmeden yüzyıllar önce buralarda kullanılırdı.Tıbbi olarak kullanılan kısmı yapraklarıdır. Yaprakları bitkinin % 1,5-3 ünü oluşturan dianthrone glikozidlerini (daha çok anthraquinone bileşiklerini) içerir. Özellikleri: ABD'de çok yaygın olarak kullanılan senna FDA'nin (Food and Drug Administration) onayladığı birkaç bitkisel ilaçtan birisidir.Bilinen birçok laksatif (müshil) ilacın içeriğini oluşturur. Kullanım Alanları:
class=MsoNormal style="mso-list: l1 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto">Senna kuvvetli müshil olarak kullanılır. İçerdiği anthraquinone barsakları uyararak 10 saat içinde boşalmalarını sağlar.Bitki kalın barsaklarda sıvı ve mineral salgılanmasını arttırıcı etki yapar ve bunların geri emilimini engeller. style="mso-list: l1 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto">Bazı tıbbi girişimlerden önce barsakların boşaltılmasına yardımcı olarak kullanılabilir.
Barsak parazitlerinin düşürülmesinde yardımcıdır.
Kullanım Şekli: Hazır tablet veya drajeleri vardır. Yan Etkiler ve Etkileşimleri:
class=MsoNormal style="mso-list: l2 level1 lfo2; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto">8 veya tıbbi denetim altında en fazla 10 gün kullanılabilir.
Uzun süre kullanımının bağımlilik yapabileceği düşünülmektedir.
Hamile kadınlar tarafından doktor önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır.
6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Barsak tıkanması olanlar, henüz tanısı konmamış mide ağrısı olanlar, apandisit belirtileri olanlar kullanmamalıdır.
İshali olanlar, kalın barsak iltihabı olanlar,barsak ülserleri olanlar kullanmamalıdırlar.
Yan Etkiler:
style="mso-list: l0 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto">Mide bulantısı ve şiddetli ishal
İdrarda kırmızı renk değişikliği (zararsızdır)
Uzun süre kullanımında birçok istenmeyen etki
Mide-barsak geçiş zamanını azalttığı için aynı gün alınan ilaçların emilimini azaltabi
emin0595
Subject: Re: 1 Bitkiler Hangi Hastaliklara çare Wed May 28, 2008 9:48 am
saql
-KaramsaR-
Subject: Re: 1 Bitkiler Hangi Hastaliklara çare Wed May 28, 2008 12:34 pm